top of page

OM HATHA OG YIN 

stineyoga05_041222_martinliebmann.jpg

HATHA YOGA

Hatha betyder på sanskrit "anstrengelse" eller "styrke". Hatha-yoga trækker tråde over 2000 år tilbage. Den hatha vi kender i dag er reelt kun 100-150 år gammel og påvirket af vesten. Hatha-yoga fokuserer på yogaens fysiske øvelser (asanas) og åndedrætsøvelserne (pranayama).

I hatha yoga udføres en stilling af gangen, som typisk holdes i et antal åndedrag. Disse stillinger kan bindes sammen til en sekvens.

Sigtet med den fysiske praksis er at lande i kroppen og herved opnå en meditativ effekt. De fysiske hatha yoga stillinger – også kaldet Asansas – træner derudover alle dele af kroppen, strækker, styrker og vedligeholder muskler, led og rygsøjle, styrker knogler og bidrager til, at holde kropsfunktionerne sunde og raske. 

Fokus i åndedrættet bidrager til følelsen af at være mere grounded, føle ro og balance. Åndedrættet trænes og bruges bevidst i hatha yoga øvelserne for at opnå det fulde udbytte af øvelserne. Yogaklassen startes med en kort meditation og afsluttes med shavasana (afspænding).

YIN YOGA

Yin yoga er en langsom, meditativ og funktionel rettet yogapraksis, som er udviklet a Sarah Powers og Paul Grilley i 90'erne. Yin yoga har sit afsæt i den kinesiske medicin. I yin yoga holdes stillinger i længere tid end i andre og mere yangprægede yogaformer, som f.eks. hatha. Stillinger holdes i mellem 2-10 min., alt efter niveau.

I yin yoga stimuleres kroppens væv via stræk og/eller kompression.

Alder, stresshormoner og affaldsstoffer har stor indvirkning på bindevævet og kan få det til, at stivne og tørre ud, hvilket kan ligge til grund for smerter og ubehag. Yin yogaens dybe og lange stræk hydrerer bindevævet og kan medvirke til at frigøre affaldsstoffer, dæmme op for smerte og give en følelse af mere frihed og plads i kroppen. 

Yin yogaens langsomhed og det indadvendte fokus har en yderst beroligende effekt på nervesystemet.  

Yogaklassen startes med en lille meditation og afsluttes med shavasana (afspænding).

stineyoga31_041222_martinliebmann.jpg
Yoga: Classes
bottom of page